AFGHAANSE EET- EN DRINKGEWOONTES

Brood bakken in de open lucht
Het ontbijt in Afghanistan is vrij simpel en bestaat uit brood en thee. Vlees wordt zelden gebruikt bij het ontbijt.

Een kijkje in een Afghaanse keuken op het platteland
De bewoners van Afghanistan gebruiken geen lunch, maar eten de hele dag door noten en gedroogde vruchten. Noten en gedroogde vruchten verschaffen de nodige energie. Thee is zeer populair in Afghanistan, in het zuidoosten drinken de mensen zwarte thee, maar in het noordwesten is groene thee de populairste theesoort. Verse of gedroogde groenten en fruit zoals, druiven, granaatappelen, abrikozen, bessen en pruimen worden vaak gebruikt binnen de Afghaanse keuken, maar ook specerijen, noten en yoghurt zijn veelvoorkomende ingrediënten.

Kenmerken uit de Afghaanse keuken
De Afghaanse keuken is een zeer eenvoudige en smaakvolle keuken met veel variatie. De keukens uit Oezbekistan, China en Iran hebben de Afghaanse keuken beïnvloed.

PRODUCTEN UIT DE AFGHAANSE KEUKEN

In Afghanistan groeien verschillende soorten gewassen zoals, tarwe, mais, gerst en rijst. Hoewel de gerechten van regio tot regio verschillen zijn er enkele typische ingrediënten koriander, knoflook, kardamom ,uien, tomaten, aardappelen, saffraan en zwarte peper. De gerechten in restaurant “Maza” worden bereid met Basmatirijst, wat letterlijk vertaald “geurige” of “zachte”rijst betekent. Mensen die van een mooie droge korrel houden, zullen dit een heerlijke rijst vinden.

ONZE KRUIDEN

Saffraan
Saffraandraadjes zijn de gedroogde oranje/rode meeldraden van een krokussoort. Saffraan is heel kostbaar, maar dat is begrijpelijk: Elke bloem bevat maar 3 meeldraden en voor 5 gram saffraan zijn circa 600 tot 850 bloemen nodig, die met de hand geplukt en verder verwerkt moeten worden. Het heeft een zoete honingachtige smaak en wordt toegevoegd aan soepen,sauzen en rijst. De saffraan die hier in Maza gebruikt wordt, komt uit de eigen Afghaanse kwekerij in Herat.

Kardamom
De zaadjes uit de peultjes worden gebruikt voor de rijstgerechten. Ze zijn familie van de gember. Ze hebben een pittige kruidige smaak, zelfs een beetje zoet. Ze worden ook wel in de thee gedaan. Kardamom wekt de eetlust op, bevordert de spijsvertering en zuivert de adem.

Komijn
Komijn komt oorspronkelijk uit Egypte. Het essence wordt gewonnen uit de rijpe zaden en heeft een zacht en kruidig aroma. Bij Maza wordt het kruid o.a. gebruikt in de rijst.

Koriander
Koriander is een van de oudste keukenkruiden door de mens gebruikt, het stond reeds vermeld in de Bijbel (het is één van de bittere kruiden die gebruikt werden bij de rituelen van het Joodse paasfeest). Ook in de Egyptische piramides vinden we sporen terug. Het blad doet ons denken aan kleine selderblaadjes . De bladeren hebben de smaak van peterselie, maar met meer citroeninvloeden. Ze worden gebruikt in sauzen en salades. Men maakt veel gebruik van dit keukenkruid in de Afghaanse keuken. Vooral de zaden worden gebruikt. Die zijn ongeveer even groot als peperbolletjes waar ze dan ook op gelijken. Ze hebben een licht pikant anijsachtig aroma.

Munt
Munt is 3000 jaar geleden ontdekt door de Egyptenaren. De oude Romeinen gebruikten munt om hun wijn op smaak te brengen. De verse blaadjes verwerken we in dipsausen, erwtenbereidingen, fruitsalades, aardappelen, dranken, kruidenmengsels.

Muntblaadjes worden ook als toebereiding gebruikt voor verscheidene gerechten in lamsvlees. Ook de muntthee is een veel gedronken thee in Afghanistan. Munt heeft veel medische werkingen. Het is dan ook niet gek dat muntthee al duizenden jaren lang een populaire drank is in meerdere culturen. De muntthee heeft een helende werking bij maagproblemen. Het helpt de eetlust te bevorderen.

Comments are closed.